A visszakeringető szelepet, a fojtószelep bezárását követően kialakuló vákuum működteti.

Amikor a fojtószelep bezár (gázelvétel, ill. sebességváltás) a motor és a fojtószelep közt vákuum keletkezik, a turbó és a fojtószelep közt nyomáson lévő levegő pedig feltorlódik.

Ezért a visszakeringető szelep nyitásakor a nyomás alatt lévő levegő visszaáramlik a levegőbemenethez. Így tehermentesítve a turbó lapátozását. Ezzel kiküszöbölhető a zárt fojtószelep által keltett gázlengés, ami káros a turbó működésére, és élettartamára nézve.

A visszakeringető szelep hiányában a visszaható gázlengés csökkentené a turbó hatásfokát, mert minden gázelvételkor ill. váltáskor lassítaná a turbót, és ezzel csökkenne a szállított levegőmennyiség. Másrészt a turbó forgórészére ellentétes irányú erők hatnának és ez akár törést is eredményezhet.

A visszakeringető szelepeknek több fajtája is létezik. Az elterjedtebb a zárt rendszerű megoldás ami a turbó elé keringeti a felesleges levegőt. A másik a nyitott rendszerű szelep amelyik a nyitást követően a szabad légtérbe engedi a feltorlódott levegőt, így tehermentesítve a turbót.